keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Itsenäisyys


Kosovon valvottu itsenäisyys päättyi maanantaina. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Kosovon lainsäädäntö on tästä lähtien maan ylin laillinen auktoriteetti, ja Kosovon hallinto jää entistä enemmän maan omien viranomaisten käsiin.

Valvottu itsenäisyys oli osa niin kutsuttua Ahtisaaren suunnitelmaa. Suunnitelma – viralliselta nimeltään Comprehensive Proposal for the KosovoStatus Settlement – syntyi Kosovon kansainvälistä asemaa käsitelleiden, YK:n erityislähettiläänä toimineen Martti Ahtisaaren vuosina 2005–2007 johtamien, neuvottelujen tuloksena. Kansainvälinen yhteisö perusti kansainvälisen siviilitoimiston (International Civilian Office, ICO) valvomaan Kosovon itsenäistymistä ja Ahtisaaren suunnitelman toteutumista. Siviilitoimiston johtaja, kansainvälinen siviiliedustaja (International Civil Representative, ICR) Pieter Feith on maanantaihin saakka voinut muun muassa palauttaa lait eduskunnan käsittelyyn, jos ne ovat olleet ristiriidassa Ahtisaaren suunnitelman kanssa.

Maanantaina siviilitoimistoa valvonut 25 maasta koostunut kansainvälinen ohjausryhmä (International Steering Group, ISG) piti viimeisen kokouksensa ja julisti siviiliedustajan valtuutuksen päättyneeksi. Ohjausryhmä totesi, että Ahtisaaren suunnitelma on olennaisilta osiltaan toteutettu, ja suunnitelman jäljellejääneet osat on kirjoitettu osaksi Kosovon lainsäädäntöä. Kansainvälinen siviilitoimisto suljetaan vuoden loppuun mennessä, kun sulkemisen edellyttämät toimiston sisäiset hallinnolliset järjestelyt on saatu kuntoon.

Kosovo metsästää edelleen tunnustuksia itsenäisyydelleen. Viime viikkoina lehdistössä on kohistu muun muassa Malin väitetyn tunnustuksen epäaitoudesta. Sen paremmin valvotulla kuin valvomattomalla itsenäisyydellä ei ollut myöskään YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, sillä Venäjä ja Kiina vastustavat sitä. Kosovon statukseen neutraalisti suhtautuva YK:n päätöslauselma 1244 on edelleen voimassa, mutta siitä kirjoitan lisää toisella kertaa.

Valvotun itsenäisyyden päättyminen otettiin Kosovon sisäpolitiikassakin vastaan osin ristiriitaisin tuntein. Valtapuolueet ovat innoissaan, mutta jotkut eduskunnan serbiedustajat ovat sanoneet pelkäävänsä valvonnan päättymistä. Vetëvendosje ”Itsemäärääminen” -puolue kieltäytyi osallistumasta maanantaiseen eduskunnan juhlaistuntoon. Puolueen mukaan Kosovo ei ole vapaa niin kauan, kuin Kosovon statukseen neutraalisti suhtautuvat kansainväliset missiot kuten EULEX ja KFOR ovat maassa. Vetëvendosjen johtaja Albin Kurti on myös kirjoittanut Martti Ahtisaarelle kirjeen, jossa arvostelee tämän suunnitelmaa Serbian etujen varmistamisesta itsenäisessä Kosovossa.

Presidentti Ahtisaari osallistui valvotun itsenäisyyden päättymisen kunniaksi järjestettyihin juhlallisuuksiin Pristinassa. Eilen hän kävi myös suurlähetystössä tapaamassa Kosovossa työskenteleviä suomalaisasiantuntijoita ja lähetystön henkilökuntaa. Kuvia voi katsella Facebookissa. Kirjoitan lähetystön verkkosivuille Ahtisaaren Kosovon vierailusta viikonloppuun mennessä. Ennakkojuttu on sivuilla jo nyt.

Tiistai-iltana paljastettiin myös brittitaitelija Nathan Coleyn teos ”A Place Beyond Belief”. Teoksen sijainti hylätyn ortodoksikirkon naapurissa kirvoitti Kosovon varaulkoministeristä Petrit Selimistä maininnan uskonnon käyttämisestä politiikan välikappaleena. Minä syyllistyin klassiseen taidemokaan. Paljastustilaisuuteen saavuttuani tiedustelin kohtaamaltani tuttavalta, millainen teos mahdettaisiin iloksemme tuoda – toistaiseksi kun esillä oli nähdäkseni vain teoksen nimikyltti.

Nathan Coley: A Place Beyond Belief


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti